ΗΜΕΡΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Ημέρα Θετικών Επιστημών (22/02/19) (βίντεο)

Τα τελευταία χρόνια όροι όπως Facebook, Instagram, Twitter,  «Το Ίντερνετ των πραγμάτων» (Internet of Things), «Μεγάλα Δεδομένα» (Big Data), «Σύννεφα» (Clouds), «Έξυπνες Συσκευές» έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας: η τεχνολογία εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και τα επιτεύγματά της είναι μερικά μόνο από τα προαναφερθέντα. Και μπορεί η αναμφίβολη τεχνολογική πρόοδος να έχει τεράστιο ώφελος στις ζωές όσων έχουν την πολυτέλεια να την απολαμβάνουν, όμως υπάρχουν και μερικά χαρακτηριστικά της που μπορεί να εκθέσουν ανεπανόρθωτα την προσωπική μας ζωή, πολλές φορές και με τη δική μας συγκατάθεση. Άλλωστε, τα προσωπικά δεδομένα έχουν αρχίσει να αποκτούν αξία χρυσού και όποιος κατέχει μεγάλο όγκο τέτοιων έχει τεράστια δύναμη. Ποιός όμως έχει δικαίωμα να τα έχει; Πώς θα τα διαχειρίζεται; Εμείς, ως χρήστες, θα μπορούμε να τα τροποποιούμε, να ζητάμε να μας τα δώσουν ή να μην γίνονται πουθενά ορατά; Αυτά, και αρκετά άλλα, ήρθε να τακτοποιήσει ο Γενικός Κανονισμός για την Ασφάλεια των Προσωπικών δεδομένων, διεθνώς γνωστός ως GDPR. Και όλοι οι ενεργοί στο διαδίκτυο πολίτες θα πρέπει να ξέρουν τα δικαιώματα που έχουν βάσει αυτού.

Για αυτά και για πολλά περισσότερα μίλησαν στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου του εκπαιδευτηρίου τρεις ειδικοί, η κ. Ανθή Στρατάκη, ο κ. Γιάννης Χρυσάκης και ο κ. Δημήτρης Γραμμένος. Τις ομιλίες τους μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στα βίντεο που ακολουθούν. Και είναι σίγουρο ότι στο τέλος τους θα είστε προσεκτικότεροι αναφορικά με την έκθεση των προσωπικών σας δεδομένων στο διαδίκτυο μέσω των ηλεκτρονικών σας συσκευών.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.