ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Πολιτιστικό Διήμερο (29-30 Μαΐου 2017)

Ευχάριστα και δημιουργικά ολοκληρώθηκε και η φετινή σχολική χρονιά στο γυμνάσιο του Εκπαιδευτηρίου «Το Παγκρήτιον». Στις 29 και 30 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο εδώ και πολλά χρόνια πολιτιστικό διήμερο, στο οποίο οι μαθητές συμμετείχαν, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, σε ποικίλες εκδηλώσεις ιστορικού, καλλιτεχνικού, πολιτιστικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος. Το διήμερο αυτό ήταν το επιστέγασμα των κόπων μαθητών και καθηγητών, που δούλεψαν είτε με την τάξη τους είτε μέσα στους Κύκλους Ενδιαφερόντων, που λειτουργούν στη διάρκεια  όλης της χρονιάς στο γυμνάσιο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τις τελευταίες ώρες της Δευτέρας 29 Ιουνίου με ένα σύντομο αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης. Ο κύριος Νικόλαος Κοπιδάκης, με λόγο άμεσο και συγκινησιακά φορτισμένο, αφηγήθηκε στους μαθητές του γυμνασίου πώς έζησε ο ίδιος, ως μικρό παιδάκι τότε, τα γεγονότα του Μαΐου του 1941. Ο ομιλητής γοήτευσε το κοινό με την αφήγησή του,  ζωντανεύοντας τα γεγονότα με τη δύναμη του λόγου του και κατάφερε να συναρπάσει τα παιδιά, «παρασύροντάς» τα να βιώσουν την ατμόσφαιρα των ημερών εκείνων του γενικού ξεσηκωμού, που πάντα τη θυμάται και ακόμα τον συγκινεί…

Η πρώτη μέρα του πολιτιστικού ολοκληρώθηκε με τη «Θεατρική ανάγνωση της παραβολής του Ασώτου Υιού» από την α’ γυμνασίου. Οι μαθητές της πρώτης γυμνασίου, στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, διδάχτηκαν από τον καθηγητή τους π. Εμμανουήλ Αντωνακάκη την παραβολή του Ασώτου Υιού. Η απέραντη αγάπη του πατέρα στο βιβλικό κείμενο τους συγκίνησε και τους ενέπνευσε και έτσι έγραψαν κείμενα , τα έντυσαν μουσικά και παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της φιλολόγου τους κυρίας Δέσποινας Ασκιανάκη.

Η παράσταση της θεατρικής ομάδας του γυμνασίου άνοιξε τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων. «Γονείς-Παιδεία-Εφηβεία» ήταν ο τίτλος της παράστασης. Οι μικροί ηθοποιοί, με τη ζωντάνια, το κέφι και το ταλέντο τους κατάφεραν να ενθουσιάσουν το κοινό, να το κάνουν να γελάσει, αλλά, παράλληλα, και να προβληματιστεί, να συγκινηθεί, να ταυτιστεί με πρόσωπα και καταστάσεις που τις έβλεπε να ζωντανεύουν τόσο παραστατικά στη σκηνή και να διαπιστώσει, στο τέλος, ότι «τα πιο σπουδαία, δηλαδή τα θεμελιώδη, της ζωής μας βρίσκονται μπρος στα μάτια μας, πλάι μας, σε απόσταση μιας αγκαλιάς», όπως  σημείωσε στον υπότιτλο της παράστασης η υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του γυμνασίου κ. Πωλίνα Κοκορέλια-Τζώρτα.

Στη συνέχεια, η ομάδα Ρομποτικής του γυμνασίου και η υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Φανή Φουντουλάκη παρουσίασαν ένα δείγμα της δουλειάς τους, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην ιστορία των ρομπότ. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Πλατεία Ελευθερίας», που ετοιμαζόταν από την ομάδα Κινηματογράφου και τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Μιχάλη Κυπριωτάκη κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων σχολικών ετών. Προκάλεσε τον θαυμασμό μαθητών και καθηγητών η σοβαρή ερευνητική δουλειά των παιδιών, τα οποία μελέτησαν, πήραν συνεντεύξεις από μεγαλύτερους και νεότερους σε ηλικία Ηρακλειώτες, συμβουλεύτηκαν ειδικούς επιστήμονες και παρουσίασαν στο κοινό την ιστορία και τις … μεταμορφώσεις της κεντρικής πλατείας της πόλης μας, από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι τις μέρες μας.

Η γ΄ γυμνασίου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Χριστιάνα Μαυρομάτη,  αποχαιρέτησε το γυμνάσιο με την πολύ συγκινητική, τρυφερή, και συνάμα κεφάτη θεατρική παράσταση «Ενθύμια σχολείου». Οι τελειόφοιτοι έκαναν μια αναδρομή στα τρία υπέροχα χρόνια που πέρασαν στο  γυμνάσιο του Εκπαιδευτηρίου, θυμήθηκαν όμορφες και έντονες στιγμές που έζησαν μαζί με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους και διαπίστωσαν πόσο πολύ έχουν δεθεί όλοι μεταξύ τους, τόσο ώστε να θεωρούν το σχολείο δεύτερο σπίτι τους και τους συμμαθητές τους δεύτερη οικογένειά τους…

Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση κάποιων εργασιών που ετοίμασαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι μαθητές της γ΄ στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών, με την καθοδήγηση του διδάσκοντα καθηγητή π. Εμμανουήλ Αντωνακάκη. Στη συνέχεια, οι μαθητές της β΄ γυμνασίου πρόβαλαν ένα σύντομο βίντεο που είχε γυριστεί στην παραλία του Φραγκοκάστελου την ημέρα της τελικής εκδρομής τους και παρουσίαζε κάποια αγωνίσματα «τύπου survivor» που είχαν ετοιμάσει με περισσό ζήλο δυο μέλη του πενταμελούς του τμήματος:  αφού στήθηκε, λοιπόν, ο στίβος μάχης στην υπέροχη, απέραντη αμμουδιά, αγωνίστηκαν σε αυτόν με πάθος μικροί και μεγάλοι, μαθητές και συνοδοί καθηγητές! Η μάχη «Δροσουλίτες vs Warriors» ήταν συναρπαστική και διασκέδασε το κοινό, που την παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον.

Η ομάδα Δημοσιογραφίας πήρε τη σκυτάλη στη συνέχεια και, με την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή κ. Σήφη Κασσάκη, ξεδίπλωσε μπροστά στα μάτια των θεατών «Το χρονικό του έτους», κάνοντας μια σύντομη αναδρομή της χρονιάς που πέρασε στο γυμνάσιο του Παγκρητίου.

Επίσημο χαρακτήρα είχε την ημέρα αυτή η βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στον εσωτερικό διαγωνισμό ορθογραφίας, που έχει γίνει πια θεσμός στο γυμνάσιο, καθώς και στον διαγωνισμό διηγήματος που διεξήχθη για πρώτη φορά φέτος ανάμεσα στους μαθητές της α’ γυμνασίου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Βέβαια, από μια ημέρα αφιερωμένη στον πολιτισμό στο Εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον» δεν θα μπορούσε να λείπει η ομάδα Μουσικής, που έκλεισε το διήμερο αυτό με πανηγυρικό τρόπο. Ο κ. Λεωνίδας Πεπονάκης, καθηγητής Μουσικής και υπεύθυνος της ομάδας, με τους μαθητές του παρουσίασαν στο κοινό γνωστά μικρασιάτικα τραγούδια. Οι μελωδικές φωνές των παιδιών και οι υπέροχες μελωδίες πλημμύρισαν την αίθουσα και προκάλεσαν σε όλους συγκίνηση και μια αύρα νοσταλγίας για τις χαμένες πατρίδες του ελληνισμού.

Έτσι ολοκληρώθηκαν στο Παγκρήτιο αυτές οι δυο μέρες που ήταν αφιερωμένες στον πολιτισμό και έτσι το γυμνάσιο αποχαιρέτησε τους μαθητές του, στέλνοντάς τους με γεμάτες τις ψυχές να προετοιμαστούν για τη δοκιμασία των εξετάσεων, που ακολουθεί!

Ακολουθούν όλα τα σχετικά βίντεο.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s