ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Θεματική Εβδομάδα (23-26/5/2017)

Την τελευταία εβδομάδα των μαθημάτων, από 23 μέχρι 26 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν στο γυμνάσιο κάποιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας. Η θεματική εβδομάδα είναι ένας νέος θεσμός που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά.

Την πρώτη ημέρα, την Τρίτη 23 Μαΐου, καλεσμένη στο σχολείο  ήταν η  ψυχολόγος κ. Στέλλα Αρναούτογλου, η οποία μίλησε στους μαθητές για τις εξαρτήσεις. Έγινε αναφορά στις διάφορες κατηγορίες εξαρτήσεων, στους λόγους για τους οποίους οι έφηβοι οδηγούνται σ’αυτές αλλά κυρίως στο πώς και στο γιατί θα πρέπει να συνηθίσουν να λένε «όχι» και να απέχουν από ότι τους προκαλεί εθισμό. Έμφαση δόθηκε στις εξαρτήσεις από τα ηλεκτρονικά μέσα, μια «μόδα» που έχει εμφανιστεί στην εποχή μας, που κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους για τους νέους που πέφτουν θύματα. Έγινε ζωηρή συζήτηση με τους μαθητές, που προβληματίστηκαν από όσα άκουσαν και προσπάθησαν με την κουβέντα που ακολούθησε να «απενοχοποιήσουν» κάποιες από τις συμπεριφορές τους.

Την Τετάρτη 24 Μαΐου, και προκειμένου να προσεγγιστεί η ενότητα «διατροφή και ποιότητα ζωής» καλεσμένοι ήταν εκπαιδευτές από τον Ερυθρό Σταυρό, για να μιλήσουν στα παιδιά για τις πρώτες βοήθειες. Με πολύ απλό, άμεσο και κατανοητό τρόπο, παρουσίασαν στα παιδιά το πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να βοηθήσουμε έναν  συνάνθρωπό μας που η ζωή του κινδυνεύει. Τονίστηκε πάρα πολύ η μεγάλη σημασία της διατήρησης της υγείας και της καλής κατάστασης του σώματος. Εξάλλου οι εκπαιδευτές του Ερυθρού Σταυρού που δρουν εθελοντικά, υπήρξαν ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση για τους μαθητές, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο. Η συγκεκριμένη ημέρα είχε έντονο βιωματικό χαρακτήρα καθώς όλοι οι μαθητές «εκπαιδεύτηκαν» στην τεχνική της καρδιοπνευμονικής ανάνηψης έχοντας ως μοντέλα τις ειδικές κούκλες του Ερυθρού Σταυρού.

Την Πέμπτη 25 Μαΐου, πάλι  η κ. Αρναούτογλου, συζήτησε με τους μαθητές για την εφηβεία και τις αλλαγές που φέρνει στο σώμα και τη συμπεριφορά. Και πάλι δόθηκε αφορμή στα παιδιά να συζητήσουν, σε βάθος, θέματα που τους απασχολούν και που έχουν να κάνουν με τη φάση που διανύουν στης ζωή τους. Με αρκετό ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλήτρια και παίρνοντας θάρρος από την αμεσότητά της διατύπωσαν αρκετές απορίες πάνω σε θέματα που τους προβληματίζουν και έχουν να κάνουν με τα παιδιά της ηλικίας τους.

Τέλος, την Παρασκευή 26 Μαΐου, ο γιατρός κ. Ζαχαρίας Καλαϊτζάκης μίλησε στα παιδιά για τη σωστή διατροφή και τη σημασία της. Τους παρουσίασε τους βασικούς κανόνες και τις αρχές που πρέπει να ακολουθούν για να τρέφονται σωστά, ώστε να έχουν καλή ποιότητα ζωής.

Μέσα από συζήτηση έδειξε στους μαθητές την αξία των σωστών επιλογών στον τομέα της διατροφής. Στη συνέχεια τους παρουσίασε τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό ημερήσιο διαιτολόγιο, που πρέπει, βέβαια, να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες σωματικές απαιτήσεις του καθενός.

Μετά το τέλος της συζήτησης οι μαθητές της β΄ γυμνασίου με συντονίστρια την φιλόλογο κ. Δέσποινα Ασκιανάκη είχαν σχεδιάσει μια έκπληξη για μαθητές και καθηγητές. Είχαν προετοιμάσει ένα γεύμα με εδέσματα από βυζαντινές συνταγές οι οποίες υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας. Αφού πολύ σύντομα παρουσίασαν τις συνταγές αυτές και τη διατροφική τους αξία, στη συνέχεια πρόσφεραν τα φαγητά στους συμμαθητές και στους καθηγητές τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να τα γνωρίσουν και να τα απολαύσουν.

Γενικά, η εβδομάδα αυτή κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη, καθώς οι μαθητές παρακολούθησαν όλες τις εισηγήσεις με αρκετή προσοχή και συμμετείχαν ενεργά, διατυπώνοντας πάρα πολλές ερωτήσεις και απορίες.

Σχετικό φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s